Selecteer een pagina

‘Ik weet het gewoon echt niet.’

‘Wat weet je niet?’

‘Welke thermostaat we moeten kopen.’

Onze thermostaat is tien jaar oud en begint kuren te vertonen. Als je de temperatuur hoger wilt zetten dan valt hij regelmatig uit. In de zomer niet zo’n ramp, in de winter kan dat wat onhandig zijn.

Zelf ben ik er al weken mee bezig.Wat nou als hij er opeens helemaal mee ophoudt? Zal je zien dat dat precies tijdens een koudegolf gebeurt. En als we dan pas een nieuwe bestellen dan zit je misschien wel dágen zonder thermostaat! Hoe moet je het dan warm houden?’ Ik heb in de gaten dat het probleem in mijn hoofd groter is dan in de woonkamer, en toch vind ik het moeilijk om er met mijn gedachten vanaf te blijven.

Denken aan de thermostaat is als pulken aan een korstje

Ik zoek verlossing in een nieuwe thermostaat. Maar daar begint mijn probleem pas echt! De varianten, opties en mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Ik zie ook dat exact dezelfde thermostaat die we nu hebben nog steeds te koop is, maar dat die duurder is dan nieuwere thermostaten.

‘Wat is er aan de hand dan?’ vraagt Merel.

‘Nou, ik weet niet of we zo’n slimme thermostaat zelf aan kunnen sluiten, dat kan ik nergens vinden. Een gewone thermostaat die op onze stadsverwarming kan, kun je niet programmeren. En degene we nu hebben kan je ook nog kopen, maar die is duurder dan een slimme thermostaat. En ouder,’ zo som ik mijn hele redenatie op.

‘Ik zie het probleem niet,’ zegt ze dan.

Ik zie het probleem niet. Als ze dat een paar jaar geleden had gezegd, weet ik zeker dat ik eerst alle redenen nog een keer opgesomd zou hebben. Grote kans dat ik vervolgens boos zou zijn geworden als ik haar daarmee niet zou kunnen overtuigen. Waarschijnlijk zou dat eindigen in ruzie en een van ons die overstuur de kamer verlaat.

Omdat ik nu toch al een beetje in de gaten heb dat het probleem in mijn hoofd zit, zie ik ergens wat ruimte ontstaan. Geen probleem?

‘… huh?’

‘Dan koop je toch gewoon degene die we nu hebben?’

‘Ja maar… die is heel duur. En oud!’

‘Deze heeft het toch ook tien jaar gedaan?’

‘Eh. Ja. Dat is waar.’

De volgende dag hangt de nieuwe thermostaat op de plek van de oude, in een half uurtje zelf vervangen.

De problemen van een ander

Je hebt vast wel eens gemerkt dat het makkelijker is om de problemen van je partner op te lossen dan die van jezelf. Dat komt omdat jij niet hetzelfde bouwwerk van gedachten hebt gebouwd als de ander. Het echte probleem zit namelijk in die gedachten, niet in de situatie die als probleem gezien wordt. Het probleem voelt ook echt omdat je bewustzijn je er een bijpassende ervaring bij voorschotelt. Voor mij werd het heel echt omdat ik gedachtes vasthield over een heftige vorstperiode zonder verwarming, en daarnaast gedachtes over het maken van de verkeerde keuze.

Misschien zijn onze partners wel een thermostaat voor onze problemen. Een waaraan we onze problemen kunnen toetsen. De volgende keer dat het niet lukt om de ander ervan te overtuigen dat er wel een probleem is, probeer dan eens open te staan voor de mogelijkheid dat er geen probleem is. In plaats van oververhit en verontwaardigd te raken over die véél te simpele oplossing waar de ander mee komt.

Zo makkelijk kan het zijn!

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop