Selecteer een pagina

In mijn vorige blog: Inzicht in onzekerheid, schreef ik over hoe onze fantasie aan het werk wordt gezet als we proberen te denken aan situaties waarvan we niet weten hoe die zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Zal er uit de eerste date een relatie volgen? Gaat het lukken om zwanger te worden? Ga ik ook Corona krijgen? Zal ik mijn kind kunnen ondersteunen met zijn huiswerk?

Via onze herinneringen en onze fantasie zijn we in staat om te voorspellen wat er ZOU kunnen gebeuren in de toekomst. Nu volgt de vraag, wat is dan het verschil tussen realistische verwachtingen en klikklare onzin, science fiction, fantasie?

Het antwoord op deze vraag kwam ik tegen in een hele fijne opname van George Pransky: Insecurity & Imagination. Echt een aanrader voor wie even heerlijk wil ontspannen en zijn gedachten tot rust wil brengen! Hieronder zal ik in mijn eigen woorden delen wat ik nu zie over realiteit en fantasie.

Realiteit tegenover fantasie

Voor veel mensen is fantasie iets waarvan we zeker (denken) te weten dat dit absoluut niet kan of bestaat. Bijvoorbeeld als ik zeg dat mijn gezondheid in orde zal blijven de komende 70 jaar omdat ik een geheim geneesmiddel zal ontvangen via een ruimtezending. Dan gaan veel mensen mij voor gek verklaren. We hebben nu eenmaal geen enkel bewijs of voorteken gezien waarvan de algemene opinie is dat dit wijst op een dergelijke gebeurtenis in de toekomst.

We zijn het hierover eens ONDANKS het feit dat we niet in staat zijn in de toekomst te kijken. We kunnen niet alleen de komende 70 jaar niet voorspellen, het komende uur is al niet eens mogelijk. Het is en blijft een gok, hoe luidruchtig we ook tegen elkaar beweren dat we zeker weten wat er gaat gebeuren.

We hebben in wezen met elkaar afgesproken dat vanuit onze ervaringen in het verleden, er kansen te berekenen zijn over de toekomst. Zo is het voor ons logisch dat je met twee dobbelstenen gooit, de uitkomst het meest waarschijnlijk zeven zal zijn. Toch biedt dit je geen garantie dat je volgende worp ook daadwerkelijk een zeven is.

Realiteit als mening

Wat realistisch is komt eerder neer op wat we met een groep vinden en is daarmee een mening. Net als schoonheid, humor, lekker weer, een leuk cadeau en de belangrijke zaken in het leven. Wat veel mensen vinden, zegt niks over de mening van precies die ene persoon die je nieuw ontmoet.

Dat maakt de definitie van fantasie ook een mening. Als fantasie en realiteit twee uitersten zijn, dan ligt ieders grens ergens daartussen op de lijn. De grens tussen realistisch zijn en fantaseren is persoonlijk

Realiteit ———————————————-||————————— fantasie

Realiteit is alles wat je nu ervaart

Ik vind een andere definitie van realiteit prettiger. Voor mij is de realiteit puur en alleen alles wat ik nu, op dit moment ervaar. Ik ervaar het geluid van spelende kinderen buiten, van een lichte honger, van een voldoening dat ik deze tekst heb kunnen typen, dat de woorden tot nu toe lijken te kloppen. Ik ervaar fel zonlicht dat nu naar binnen schijnt en de koelkast die aanslaat.

Verder ervaar ik dat ik in mijn hoofd zit, dat ik denk aan fantasie en realiteit. Dat ik daar nu zelf gedachtes over creëer waar anderen het misschien helemaal niet mee een zijn. Dat ik hoop dat ze mijn blik op deze begrippen willen overwegen en wellicht nog eens rustig overdenken. En diep van binnen hoop ik ook nog dat het inzichten oplevert.

Dat is mijn realiteit in het nu.

Want meer is er niet.

Dat maakt alles wat niet in het nu is tot fantasie.

In je hele leven zul je nooit in de toekomst zijn

Je leeft altijd nu, je realiteit is altijd nu. Ja, die ervaring van het nu zal veranderen. Daar kun je onzeker van worden zoals ik schreef in mijn vorige tekst. Je kunt je fantasieën over een toekomst ook loslaten zodra je door begint te krijgen dat je gedachten die kant op gaan

Ik vertrouw erop dat ik in het nu altijd het beste zal proberen te doen in de situatie die zich dan aandient.

Is nadenken over de toekomst dan zinloos?

Nee hoor, het kan zelfs heel leuk zijn. Ik dagdroom graag over mijn toekomst. Ik kan heerlijk fantaseren over een vakantie, nieuwe schoenen of een leuke training die ik wil gaan geven. En soms ervaar ik het toekomst denken als iets praktisch. Bijvoorbeeld toen ik een tijdje geleden bedacht dat ik de inschrijfformulieren van de nieuwe school voor mijn zoon wilde downloaden, invullen en opsturen. Ook boodschappenlijstjes maken, zie ik als nuttig fantaseren.

Al moet ik er ook bij zeggen dat ik uiteindelijk helemaal niet gelijk die formulieren heb geregeld. Ik vergat het en deed het drie dagen later gelijk toen ik toch al achter de computer zat. Zo kan dat gaan en loopt het leven zoals het loopt. Onze controle reikt minder ver dan we fantaseren 😊

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop