Selecteer een pagina

‘Zie ik er een beetje normaal uit?’ is een vraag die je met enige regelmaat hoort hier in huis. Voornamelijk op het moment dat we bijna ergens heen gaan waar ook andere mensen zijn. Een wandelingetje naar de Jumbo, bij iemand op de koffie, dat soort dingen.

Blijkbaar hoeven we er op die momenten niet perfect verzorgd uit te zien, maar als het even kan wel een beetje normáál. Als je er even over nadenkt, wat bedoelen we dan?

Normaal hangt af van de omstandigheden

‘Normaal’ is afhankelijk van de context. Wil je er normaal uit zien, zoals hoe je er vaker uit ziet wanneer je uitgaat? Of hoe je het grootste deel van de dag uitziet? Of wat andere mensen normaal zullen vinden? Tijdens Carnaval hebben we een andere normaal dan tijdens een begrafenis. Niet alleen in hoe we er uit zien, maar zeker ook in hoe we ons gedragen. Voor sommige mensen zal de ‘carnaval-stand’ veel meer een normaal zijn dan de ‘begrafenis-stand’. Normaal is persoonlijk, cultureel, plaats en tijd afhankelijk.

De meeste mensen zullen zich ‘ongeveer normaal’ gedragen of kleden. Normaal, zoals je dat binnen de cultuur waarin ze leven kan verwachten.

Wanneer normaal een probleem wordt

Tot nu toe hoef je nog geen probleem te hebben met ‘normaal’. Als jij het prima vindt om je op een bepaalde manier te kleden of gedragen die past binnen een normaal, waarom niet. De val waar we soms intrappen en mee in de knoop komen, is denken dat ‘normaal’ hetzelfde is als ‘een goed idee’. Dat het een voorbeeld voor ons moet zijn.

Niet lang geleden was het normaal om binnen te roken, ook in klaslokalen en bij de dokter. Het was normaal om tijdens een feestje een bakje sigaretten op tafel te zetten, tussen de chips en de nootjes. Veel mensen zijn sigaretten gaan roken of alcohol gaan drinken omdat ze om zich heen zagen dat dat normaal was. Ook dan hoeft er nog steeds geen probleem te zijn.

Je maakt er een probleem van wanneer je iets doet terwijl je je er niet prettig bij voelt. Wanneer je iets doet alleen omdat het normaal is, wanneer je denkt dat het van je verwacht wordt.

Als je vrienden van een brug af springen…

Toen ik klein was vroeg ik ongetwijfeld heel vaak: ‘waarom mag dat niet? Al mijn vrienden mogen het ook!’ De vraag die ik daarop als antwoord terugkreeg ken je denk ik wel: ‘als je vrienden van een brug af springen, doe jij dat dan ook?’ Hoe stom ik dat antwoord toen ook vond, er zit een goed advies in. Want iets wat normaal is, hoeft nog geen goed idee te zijn!

Je weet zelf prima wat goed en slecht voor je is, daar hoef je echt niet voor naar anderen te kijken. Jouw eigen wijsheid kan je feilloos vertellen wat wel en wat geen goed idee is. Het gaat pas mis wanneer je denkt dat je iets moet, zelfs als je het niet wilt.

Makkelijke relaties in de liefde te koop