Selecteer een pagina

Waarom begrijpt ze dat nou niet?

Ben ik de enige die dit ziet?

Waarom heeft hij het niet door?

Sommige dingen zijn zó duidelijk, zou je zeggen. Raar eigenlijk dat de ander het niet in de gaten heeft. Iedereen snapt toch dat het beter is als het op déze manier gebeurt?

Vanuit deze gedachten is het logisch dat het probleem bij de ander ligt. Zij ziet het immers niet, jij wel. Dus de enige oplossing is dan om te zorgen dat zij het ook ziet. Toch?

Hoe kan ik hem in laten zien dat het vies is om de vuile was in de hoek te laten liggen?

Hoe laat ik haar begrijpen dat ik vanavond niet wéér de afwas wil doen?

Als je het aan een buitenstaander vraagt, zou die waarschijnlijk zeggen: vertel het gewoon! Maar ja, dat heb je natuurlijk allang geprobeerd. Ha, zo makkelijk gaat dat allemaal niet. Want om de een of andere reden kan je het zo vaak zeggen als je wilt, de boodschap komt niet over. Je partner ziet het gewoon echt niet.

En dat is precies waar het om gaat. De ander kan het ook niet zien!

Want waar we met deze gedachten aan voorbij gaan, is dat niemand de dingen kan zien zoals jij ze ziet. Dat is namelijk onmogelijk. Wanneer jij die vuile was in een hoek ziet liggen, dan komt er, waarschijnlijk onbewust, een persoonlijke gedachtenstroom op gang.

“Die kleren zijn vies. Als ze daar blijven liggen worden ze niet gewassen. De vlekken gaan er dan steeds moelijker uit. En de geur blijft ook hangen. Straks stinkt de hele kamer er nog naar. Ik wil niet in een kamer slapen die stinkt. Straks lig ik er de hele nacht van wakker. En ik heb morgen echt een superbelangrijke afspraak. Daar moet ik wel fit voor zijn. Mijn beoordeling hangt er van af.”

Dat (en meer gedachten) in een halve seconde. Als dit een van jouw ‘favoriete gedachtentreinen’ is, dan heb je al zo vaak vergelijkbare gedachten gehad dat jij in één keer overspringt van ‘die kleren zijn vies’ naar ‘morgen word ik ontslagen’. En zo gezien hebben die vieze kleren overduidelijk een directe invloed op jou. Je maakt het persoonlijk. En het is ook super logisch dat jij er de hele nacht wakker van ligt.

En je partner? Die ligt heerlijk te slapen! Zich van geen kwaad bewust!

Hoe vaak je het ook uitlegt, hij zal waarschijnlijk nooit even snel de link kunnen leggen tussen de vuile was en het niet meer kunnen betalen van de hypotheek.

Je kunt blijven proberen de ander te overtuigen van het probleem.

Dat wordt een hoop werk, met veel ergernis en waarschijnlijk weinig resultaat. Behalve misschien een scheiding dan.

Je zou ook een stapje terug kunnen nemen, en bekijken hoe die gedachtenstroom op gang komt. Je verwonderen over de manier waarop jij in een flits van de vuile was naar de bijstand gaat. Over alle levensechte gevoelens die dat bij jou oproept. Misschien dat je dan ziet dat het niet de vuile was, maar de kracht van je denken is die dat doet.

En dan zou het, zomaar opeens, allemaal een stuk simpeler voor jezelf kunnen worden, zonder dat je er aan hoeft te werken. Dat is makkelijk!

En dan merk je ineens dat je de vuile was hebt opgeruimd, of niet.

(Of je legt je eigen was erbij, of je verplaatst de wasmand, of je legt de schone was op een totaal nieuwe plek… wat een mogelijkheden!).

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop