Selecteer een pagina

In de serie Zijn-verhaal/Haar-verhaal beschrijven we dezelfde situatie vanuit twee gezichtspunten.
Lees hier Zijn-verhaal over cadeaus

Haar verhaal:

‘Heb jij nog cadeauwensen dit jaar?’ vraag ik aan mijn man. Ik hoop op een concrete wens, want zelf heb ik echt geen idee. En niet voor het eerst, al een hele tijd weet ik niet wat hij nu echt leuk vindt om te krijgen.

Het lijkt steeds ingewikkelder te worden om een cadeautje uit te zoeken.

‘Mmm, ik zal er eens over nadenken,’ is het antwoord. Het standaard antwoord, want het is al een aantal jaren ongewijzigd.

‘Maak anders een lijstje, dan kan ik ook aan anderen doorgeven wat je graag wilt hebben,’ probeer ik optimistisch.

‘Ja, dat is misschien wel een goed idee,’ zegt hij best opgetogen, al weet ik beter. ‘Ik zal binnenkort eens rondkijken op internet.’

Wat is dat met cadeautjes uitzoeken?

Je zou toch denken dat ik na ruim achttien jaar wel weet wat mijn man leuk vindt. Maar juist in het begin was het makkelijk. Ik kocht van die romantische rommel. Een beeldje van twee personen die elkaar omhelzen, met hartjes en een lippenstiftzoen erbij bijvoorbeeld. Wie wil daar nu een huis vol van?! Ik ben er mee gestopt en hij ook trouwens.

Ik ga ook niet zomaar wat kopen. Je bent maar één keer per jaar jarig en dan wil ik wel iets geven dat hij echt leuk vindt.

Hoe weet je of iemand iets ECHT leuk vindt? Een aantal tactieken die ik hiervoor gebruik:

  • Opletten wat hij pakt en zegt als we samen in een winkel zijn.
  • Alle signalen aflezen als hij iets uitpakt. Hoe kijkt hij? Wat zegt hij? Welke lichaamssignalen neem ik waar?
  • Zijn interesses in de gaten houden. Waar begint hij gesprekken over? Wat leest hij?

Geen enkele tactiek werkt echt!

Welke tactiek ik ook probeer, het werkt niet echt, niet langdurig en altijd. Wil hij iets hebben, dan koopt hij het zelf. Koopt hij het niet en ik geef het, dan vindt hij het wel aardig. Maar ja, hij had natuurlijk zelf al besloten het niet te kopen, dat zegt wat… En wat hij voor zijn hobby wil hebben, weet ik ook niet zo goed. Ik heb er geen verstand van.

Hoe werken de drie principes hier?

Proberen te bedenken wat de ander ergens van zal vinden. Het blijft een onmogelijke opgave, hoe lang je ook samen bent. Zelfs van jezelf weet je niet van tevoren wat je in het moment zult denken. Je kunt nu eenmaal de toekomst niet voorspellen. Soms ben je blij met een boek en soms bedenk je dat je er wel genoeg hebt, of had je juist iets anders boven aan je verlanglijstje staan en ben je teleurgesteld. Je weet het nooit. Uiteindelijk zegt wat je denkt bij het openmaken van het cadeau niks over de gever of zelfs over het cadeau, maar meer over wat jij in dat moment denkt.

Toch proberen we als gever vaak te voorspellen wat de ander zal denken.

Cadeautjes uitzoeken is heel makkelijk

Na het inzicht dat ik nul invloed heb op de reactie van de ontvanger, zelfs al geef ik wat bovenaan zijn verlanglijstje staat, is het uitzoeken van cadeautjes heel makkelijk geworden. Ik denk nog wel aan wat hij er van zal vinden, maar laat mij niet meer leiden door die gedachten. Wat ik nu doe is in het moment besluiten of ik het leuk vind om te geven. Natuurlijk kan ook mijn denken hierover later nog veranderen, maar hier stil bij staan gaat mij niet helpen. Deze gedachten laat ik aan mij voorbij gaan. Wat ik wil geven, dat geef ik.

Geven wat je leuk vindt om te geven is zoveel makkelijker. De ontvanger zoekt verder maar uit wat hij ermee doet. Daar hecht ik geen waarde meer aan. Het zegt namelijk niks over mij.

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop