Selecteer een pagina

Ik hou van je

Als je dit maar vaak genoeg hoort en zegt, dan zit het wel goed met je relatie toch? Zo zijn wij in ieder geval voorzichtig begonnen op de middelbare school.

We kenden de cijfercode van elkaars kluisje. Dit leidde ertoe dat we zeer regelmatig, zo niet elke dag, briefjes voor elkaar neerlegden. Briefjes met hartjes, teksten vol gemis omdat we geen lessen samen hadden gehad en kaartjes met liefdesovertuigingen. Op Valentijnsdag 2002 hing Merel zelfs het hele kluisje van Mikal vol met roze hartjes, rozen en een kaart.

Zo romantisch! Toch?
We waren ontzettend verliefd

 

Pietje Precies & Koppige Kaatje

En dan zit je opeens in een serieuze relatie. Wanneer die fase aanbreekt, lijkt de roze mistwolk om je heen op te trekken en lijkt de ware aard van de ander pas echt in beeld te komen. Er dienen zich situaties aan waardoor je zomaar het idee kunt krijgen ‘is dit het nou?’ of ‘wie is dat eigenlijk?’

We gingen studeren en samen op een zolderkamer wonen. Weg was ons kluisjes-communicatie-systeem en daar was de leuke studententijd. We bleken een pietje precies en een koppig kaatje te zijn (in een héél klein kamertje!). Allebei bang voor verwachtingen van anderen, allebei bang om niet gezien te worden.

‘Wat wil ze van me?’

‘Het is dit of anders niks hoor!’

‘Waarom ziet hij het nou niet?’

We zijn alle beproefde technieken langs gegaan. Van eerlijk je emoties delen (lees: er uit gooien) tot heel concreet relatie-onderhoudstijd in de agenda zetten om je behoeftes te delen. Het meeste werkte, maar altijd voor eventjes. En alles bleek moeilijk en moeizaam.

 

We doen niks, het is makkelijk!

Nu weten we dat relaties niet om bedachte werkvormen vragen, om trucjes of om bewust rekening houden met elkaar. We hebben gezien dat het makkelijk kan. De inzichten die wij hebben gekregen in de menselijke ervaring en in relaties, hebben er voor gezorgd dat we vrolijk een huis kochten rond de crisis, onze vakanties letterlijk een feestje zijn, we ontspannen voor onze kinderen zorgen en we nog regelmatig verliefd zijn op elkaar.

We hebben namelijk gezien dat de ander ook maar in een menselijke ervaring zit, en je dus eigenlijk niks persoonlijk hoeft te nemen. Zelfs niet als de ander huilend of vloekend de kamer uit stormt.

 

We denken nog steeds en spelen vrolijk verder

‘Is het alweer een jaar geleden dat hij me voor het laatst mee uit vroeg voor een romantisch dinertje?’

‘Heeft ze vandaag ook al geen zin in seks?’

‘Ziet ze dan echt niet dat ik vandaag de badkamer, de wc èn de keuken hebt schoongemaakt?’

‘Heeft hij zijn spullen weer in de hoek gesmeten, terwijl ik al vijf miljoen keer heb gezegd dat ik dat niet fijn vindt?’

Tegenwoordig zien we dat dit alleen maar onze eigen onschuldige gedachtenprojecties zijn, en dat dit niet betekent dat er iets fundamenteel mis is met onze relatie. We houden geen geestelijke lijstjes meer bij, waarop we tot achter de komma nauwkeurig boekhouden wie het vaakst de kinderen naar bed heeft gebracht terwijl de ander uitging.

Tegenwoordig spelen we vrolijk ons relatiespel en zijn we nieuwsgierig naar elkaar, heerlijk.

 

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor je eigen relatiegeluk? Neem dan contact met ons op, vinden we leuk!