Selecteer een pagina

“Papa?”
“Ja”
“Zullen we naar buiten gaan?”
“Nou ik wil eigenlijk even dit afmaken.”
“Ja maar ik wil naar buiten toe”
“Dan ga je toch zelf even naar buiten toe?”
“Ja maar ik wil niet in mijn eentje, dat is zo saai.”
“…”
“Papa!”
Zucht…
“Okee, laten we gaan dan.”

Het offer

Soms krijg ik een onrustig gevoel wanneer ik samen met de kinderen ben en Merel er niet is. Ook al zijn de kinderen heerlijk samen aan het spelen, ik kan niet de rust vinden om zelf iets te gaan doen. Een hele tijd wist ik niet waar dat vandaan kwam, maar ik denk dat ik het nu wel zie.

Ik heb namelijk de overtuiging dat als ik samen met de kinderen ben, ik er ook de hele tijd ‘voor ze moet zijn’. Ik ben alleen met de kinderen, dus als de kinderen iets willen dan moet ik daar iets mee doen. En als de kinderen iets willen terwijl ik iets anders doe, dan moet ik mijzelf daar voor opofferen.

Met als gevolg: ik ben onrustig wanneer ze niets van me willen (want ik moet klaar zitten!), en geïrriteerd wanneer ze wel wat van me willen (want nu kan ik zelf niks doen!).

Ik zie het wel vaker om me heen: mensen die zichzelf met regelmaat opofferen voor anderen. Ze plaatsen de wensen en behoeftes van anderen boven die van zichzelf, omdat ze ervan overtuigd zijn dat het beter of belangrijker is om voor een ander te leven dan voor jezelf. Tegelijk zie je dat diezelfde mensen daar niet echt erg gelukkig van worden. Maar hé, ze doen het voor de ander, dus dat hoeft dan ook niet. Toch?

Je hebt toch alles voor je kinderen over?

Waarom zou je jezelf niet opofferen dan? Omdat de vraag is wat je je kinderen wilt leren.
Waarschijnlijk wil je ze duidelijk maken dat jij altijd (al dan niet chagrijnig) voor ze klaarstaat.

Lees ook: Ben jij een voetveeg?

Alleen is de kans groot dat je ze leert om ook zichzelf weg te cijferen. Kinderen leren namelijk een groot deel van wat jij doet, niet van jouw bedoelingen. Als zij zien dat jij je altijd opoffert voor een ander, dan is er een grote kans dat ze dat over zullen nemen en het zelf ook zullen gaan doen.

Als je ze wilt leren voor zichzelf op te komen, dan zul je dat zelf ook moeten doen. Je bent namelijk beter in staat een ander te helpen als je zelf goed in je vel zit. Net zoals in het vliegtuig: zorg eerst voor je eigen zuurstofmasker, dan pas dat van degene naast je.

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop