Selecteer een pagina

Een antwoord heb je pas nodig in het moment & verleid met je levenslust

Je kind is depressief.

Zodra dit in je opkomt,
je kind je dit vertelt
er een diagnose wordt uitgesproken,
of als destructief gedrag de depressie oh zo kenbaar maakt,
dan is er geen ouder die dat onberoerd laat.

Schreeuwen, huilen, angst, het vliegt als een sneltrein door ons heen. We willen het niet, het mag niet, niet ons kind! Er gaat een luikje in ons brein open waar de meest vreselijke gedachtes uitrollen. Er hoeft maar een klein kiertje te ontstaan en de het luik lijkt niet meer dicht te duwen. Lijkt, schrijf ik bewust. Want is dit zo?

Een antwoord in het moment

Er zijn zoveel dappere ouders die in de momenten dat ze daadwerkelijk met hun kind samen zijn, dat ze nodig zijn, niet toestaan dat dit luik zich opent. Die middenin de situatie handelen naar hun beste kunnen, zonder zichzelf ook maar een ogenblik toe te staan hun nare gedachtes te beleven.

Je kind is perfect, van daaruit komt de rust. Laat alle gedachten dat dit anders zou kunnen zijn in de stoffige kruipruimte van je brein. Dit zijn nare fantasieën, een kronkel van onze dagmerries.

Met het zicht op de perfectie van onze kinderen. Met ons weten dat ze hun levenslust niet kwijt zijn, maar zich er (ver) van wegdenken. Met ons vertrouwen in de veerkracht van de jeugd. Met dit alles komt ook wie wij als ouders zijn werkelijk aan het licht. Het gezonde verstand, de perfectie van ons menszijn en de wijsheid, rust en kalmte die nodig is. Het doen is er zonder het uit te denken. Ons intellect is in rust en toch zijn wij in actie. Actie kan eruit zien als luisteren, vasthouden, iets geven of afnemen. Vanuit helderheid handelen wij.

Het luik dichthouden lukt zo vaak ook niet

Ons brein kan ons overspoelen met alles wat wij (denken te) weten over depressie. Over een slechte afloop, jarenlange ellende, de vele consequenties. Wat we hebben gelezen, gezien, gehoord, het is allemaal van toepassing op toekomst van ons eigen kind. Alsof we dat werkelijk kunnen, ook maar een glimp van de toekomst voorspellen. Maar ons altijd parate brein wil helpen! Doet aan risico analyse, aan verbanden zoeken (en die zijn altijd te vinden) aan ons oplossingen voorschotelen (bijvoorbeeld als we in bed liggen…). Wat het werkelijk doet is ons een kind voorschotelen dat niet bestaat. Namelijk een kind dat het niet aankan, een kind dat niet perfect is uitgerust om te leven, een kind waar het vlammetje van levenslust al is gedoofd.

We worden naar de depressie toegetrokken, maar

wat we willen is ons kind verleiden tot levensplezier.

Zit je zoon of dochter even lekker te gamen? Is er lol om een mislukte maaltijd? Kan er een film gekeken worden die even meebeleeft wordt? Is er een huisdier dat liefdevol geknuffeld wordt? Straalt er, al is het maar één minuut op een dag, even geen of minder depressie door zijn of haar hoofd? Dat! precies dat! Daar is je kind. Geniet ervan zoals je dat van de eerste stapjes deed.

Buit dat uit voor jezelf.

Wil je daar stiekem meer van zien dan je kind je nu kan tonen?

Oh, dat is zo herkenbaar! Wie lijden ziet, wil het wegnemen. We vinden dit in onze maatschappij heel normaal. Nare gevoelens moeten weg. Maar lieve lieve ouder, dat is niet aan jou. De angst dat ons kind het niet aankan, onze neiging om te ‘sleutelen’ aan ons kind, het idee dat er iets van buitenaf nodig is om ons kind te repareren. Precies dat, is niet waar.

Ons eigen ongeduld, is stiekem een oordeel. Bewust of niet, ons kind mag deze ellende niet meemaken. Daar kan niks goeds van komen toch? Maar het goede is er al!

Mag jouw kind een diep dal meemaken met jou, liefdevol en met levenslust, aan de zijlijn?

Wij gaan niet over het gemoed van onze kinderen, wij gaan alleen over ons eigen gemoed. Wij gaan over onze eigen geloofde gedachtes. 

Trek je jezelf naar de depressie toe, of verlok je je kind met je rust en plezier?
Geef je aandacht aan wat leuk is of praat je over de depressieve gedachtes?
Glimlach je naar je kind of huil je mee?
Lach je samen om een cabaretvoorstelling of gaan jullie graven in het verleden op zoek naar zogenaamde oorzaken en redenen? (die je altijd zult vinden, want ons brein schotelt ze ons voor!)

Sus je intellect, die je urgente informatie of acties lijkt voor te schotelen.

Mijn stiekeme advies, kies altijd voor je eigen goede gevoel. Als jij omhoog schiet in je gemoed, is dat wat je uitstraalt. Levensplezier trekt levensplezier aan. Dat is alles wat ons te doen staat. Toon hoe jij voor jezelf zorgt, wie weet komt de herinnering aan hoe dit als vanzelf werkt weer boven bij je kind. Want we worden allemaal met deze vaardigheid geboren. We bedenken pas later dat leven ingewikkeld is of dat geluk geleerd of verdiend moet worden.

Niemand IS depressief, we hebben depressieve gedachtes. Dat is echt een wereld van verschil!

Verleid met je eigen levenslust!

Definitie Depressie