Selecteer een pagina

We zijn gewend om emoties te zien als iets dat ons overkomt. Soms voelen we ons opeens neerslachtig, verdrietig of opgewonden, zonder dat we weten waarom. Vaak denken we wel te kunnen achterhalen waar een emotie vandaan komt. Je bent blij omdat je net met die leuke man hebt gepraat. Je bent bang omdat er een auto heel hard langs je heen reed. Je bent verdrietig omdat je vriendin voor lange tijd op reis gaat.

Eén van de dingen die wij proberen te laten zien is dat dit een omgekeerde manier van redeneren is. Als mens kun je alleen iets ervaren via je gedachten. Dezelfde situatie kan je door je gedachten op verschillende manieren inkleuren.

Wanneer je hoort dat je vriendin voor lange tijd op reis gaat en je denkt: ‘oh nee, dan kan ik haar heel lang niet zien!’ dan zullen daar verdrietige of sombere gedachten op volgen. Maar als je op dat moment denkt: ‘oh wauw wat een mooie dingen zal ze mee gaan maken!’ dan zullen daar opgewekte of opgewonden gedachten achter aan komen.

Positieve en negatieve emoties

Uit die verdrietige en sombere gedachten zullen ook verdrietige en sombere emoties volgen, terwijl uit de opgewekte en opgewonden gedachten emoties volgen als blijdschap en enthousiasme. Deze laatste emoties vinden we vaak fijn om te beleven en noemen we positief. Dit in tegenstelling tot de eerstgenoemde, dat zijn voor veel mensen negatieve emoties.

Waarschijnlijk heb je dit zelf wel eens ervaren, toen jij bijvoorbeeld niet begreep hoe anders iemand op dezelfde situatie reageerde dan jij dat deed. Of hoe jij anders reageerde op een situatie dan een eerdere keer dat het gebeurde. Ook kunnen er in dezelfde situatie kort achter elkaar verschillende emoties elkaar opvolgen.

Wanneer je dat eenmaal in de gaten krijgt dan kun je op het idee komen dat als jij actief je denken verandert, je gevoelens ook zullen veranderen. Maar let op: gedachten komen vanzelf op! Je kunt niet van tevoren bepalen hoe je zult denken in een moment. En je gedachten achteraf veranderen (omdenken) is vaak een lapmiddel dat soms wel, maar meestal in het heetst van de strijd niet lukt. Omdat het niet eens in je opkomt.

Zitten we dan opgescheept met onze emoties?

Voor een deel, niet helemaal. Als je weet dat emoties volgen uit de gedachten die je hebt, dan kun je ze namelijk anders gaan zien. Niet meer als iets vervelends wat je overkomt, maar als een natuurlijk hulpmiddel!

Huh?

Niemand vindt het leuk om de hele dag negatieve, donkere, sombere of angstige gedachten te hebben. Maar zo lang je in die gedachten zit lijken ze zo echt. Zo echt dat het onvoorstelbaar is dat ze ooit voorbij gaan en het moeilijk is om ze naast je neer te leggen.

Deze week zat ik veel te programmeren met de kinderen, waardoor ik op de volgende vergelijking kwam. Programmeren komt namelijk grofweg hierop neer:

Als [ik op spatiebalk druk] dan [gaat de bel rinkelen].

En als je niet wilt dat de bel rinkelt omdat dat zoveel herrie maakt? Dan is volgens mij de meest logische stap: niet op de spatiebalk drukken.

Misschien is ons lichaam wel op een vergelijkbare manier geprogrammeerd:

Als [ik de hele dag sombere gedachten heb] dan [voel ik me verdrietig]

Als je het vergelijkt met de computer daarboven, dan is volgens mij de meest logische stap om van het verdriet af te komen: niet de hele dag sombere gedachten denken.

Dat is meestal niet zo’n makkelijke opgave, omdat we helemaal niet in de gaten hebben dat we sombere gedachten denken. Ze zien er zo realistisch uit, je denkt toch gewoon precies wat er gebeurt?

Hoe zijn die emoties een hulpmiddel?

Omdat ze je laten voelen wat voor soort gedachten je denkt!

Midden in die gedachtenstorm weet je niet of je gedachten verdrietig, boos, opgewonden of hysterisch zijn. Maar de volgende keer dat je een emotie voelt waar je graag vanaf wilt, probeer dat dat eens als een boodschap op te vatten: ‘pas op! Je gedachten zijn op dit moment niet te vertrouwen, want ze zijn gekleurd.’ Gekleurd met een mening, een angst, een norm of waarde die jou op dit moment dwars zit en een gedachtenstorm doet oplaaien.

Middenin deze storm is het verstandig om géén beslissingen te nemen of om tot actie over te gaan, terwijl dat is wat je op dat moment vaak wilt doen. Dit type gedachten schreeuwt tegen je, ze roepen tot actie en zeggen dat je de controle moet nemen over gebeurtenissen die de waarheid lijken.

Als je kunt zien wat je emoties je proberen te vertellen, dan kun je wachten tot de storm gaat liggen, stilte volgt altijd na de storm. Dan hoor je wat wijsheid is om te doen of laten.

Gedachtes van wijsheid schreeuwen niet, ze fluisteren tegen je.
Wijsheid is te vertrouwen.

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop