Selecteer een pagina

De theorie van de emotionele bankrekening

Volgens de theorie van Stephen Covey is de emotionele rekening een soort bankrekening, waarvan je er voor elke relatie één hebt openstaan. Denk aan de relatie met je partner, kinderen, ouders, collega’s, buren en vrienden. Voor al deze personen heb je een lopende rekening.

Deze rekening draait om vertrouwen. Hij kan in het rood staan, dan is het vertrouwen beschadigd. Gelukkig kun je er volgens de theorie ook stortingen op doen, zodat je veilig uit de rode zone van vertrouwen blijft.

Er worden een aantal manieren genoemd om stortingen te doen op de bankrekening van iemand anders. Denk aan begrip tonen voor de ander, je aan je woord houden en je verwachtingen duidelijk maken.

Logica is iets anders dan de waarheid

Natuurlijk heb je deze rekening niet letterlijk ergens liggen, hij zal zich ergens bij jou van binnen moeten bevinden. Waarschijnlijk in je gedachten. En precies hier zit de hint naar de drie principes.

De rekening is namelijk een creatie van ons denken, het is een illusie. Je hoeft er niks mee, al mag het natuurlijk wel. Maar wij denken dat mentale lijstje bijhouden met de positieve en de negatieve acties van de mensen om je heen veel te veel gedoe is.

We zijn zo geneigd ons leven te willen verklaren en te onderzoeken, dat we bankrekeningen in ons hoofd verzinnen om de boel tot een logisch verhaal te maken. Volledig met bewijzen en argumenten. Alleen, dat een theorie logisch klinkt of soms voor waar aanvoelt, betekent niet direct dat het een waarheid is.

Iedereen voelt zich wel eens ellendig of verdrietig, want je denkt en hebt een bewustzijn. De theorie van de emotionele bankrekening en de stortingen daarop lijkt ons een verklaring te geven voor dit ongemak. Toch zijn er mensen bij wie eindeloze stortingen niks uit lijken te halen of die bij een vriendelijke glimlach al een flinke storting op hun rekeningen krijgen. Ook zijn er genoeg mensen die zeggen geen enkele vertrouwensrekening te ervaren. Hoe zit dat?

Ons denken zorgt voor het ongemak

Het is goed voor te stellen dat deze rekening er echt lijkt te zijn. Want hé, die goede vriend heeft inderdaad al drie keer een afspraak afgezegd en je partner heeft deze week geen enkele keer gevraagd hoe het op je werk was! En daarnaast zei de buurvrouw laatst dat je zo goed kunt luisteren waardoor je je veel beter voelde.

Maar wie oordeelt er dan dat drie keer afzeggen niet oké is? Dat er regelmatig gevraagd moet worden naar je werkdag? Of wanneer de luisterkwaliteit goed is? Precies, deze oordelen heeft elke persoon zelf.

Geheel onbewust en onschuldig oordelen we zo wat af. Over anderen en over onszelf. Niet gek toch dat we ons soms blij en soms boos voelen? Dit is volkomen normaal, daar hoef je echt geen bankrekening voor te verzinnen, of stortingen voor te doen op de rekening van anderen.

Wat doe je dan wel?

Doe in elk moment wat jij denkt dat goed is. Word je boos op die vriend die al drie keer heeft afgezegd? Prima. Of haal je je schouders erover op en ga je lekker in bad? Ook prima. Handel in het moment, met of zonder oordeel. Maar het is echt niet nodig om logisch klinkende theorieën te hanteren en om na te denken over stortingen op de emotionele bankrekening van anderen. Je relaties mogen makkelijk zijn en vrij
(en vrij van de economische wereld en het bankwezen!)

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop