Selecteer een pagina

In de serie Zijn-verhaal/Haar-verhaal beschrijven we dezelfde situatie vanuit twee gezichtspunten.
Lees hier Zijn-verhaal over vakantiestress

Niet te geloven wat voor een vakantiewoningen je kunt vinden. De meest idyllische plekjes kom je tegen als je even rondstruint, wat een voorpret. Bij Airbnb heb ik een aantal pareltjes op mijn bewaarlijst staan. Maar ook de welbekende vakantieparken bieden mooie luxe huisjes. Oh, weet je wat zo leuk is, je kan nu zelfs via natuurmonumenten op vakantie. Dan kun je overnachten in een oude boswachterswoning. Geweldig!
En voor in de zomer heb ik al twee leuke campings op het oog bij snel stromende riviertjes in Zuid-Frankrijk.

‘Moet je nu eens kijken wat ik gevonden heb, zo gaaf!’ zeg ik enthousiast tegen Mikal. Ik loop met mijn laptop in mijn handen naar de tafel om hem het huisje te laten zien dat ik heb gevonden. Het voelt alsof ik de schat in handen heb. ‘Zullen we hier heen gaan in de herfstvakantie?’

‘Mmm, ja dat kan,’ antwoord hij zonder te kijken. Oh ja, dat is waar ook. Hij is echt niet betrokken bij de vakantie beslissingen…

Voorpret in plaats van vakantiestress

Ik vergeet het vaak. Dat Mikal niet geïnteresseerd is in vakanties. Zo lijkt het ten minste. Hij wil wel op vakantie, alleen hij deelt mijn voorpret in geen enkel opzicht. Ik fantaseer eindeloos veel reisjes bij elkaar en meer dan de helft ga ik nooit in het echt meemaken. En dat is prima. Het is niet zo dat ik een bucketlist heb, ik kijk wel uit. Die lijken veel te veel op een to-do-lijst! Niks voor mij.

Dat Mikal zo weinig betrokkenheid toont, vond ik lange tijd raar en zelfs vervelend. Want met wie moet ik dan mijn voorpret delen, is dat niet iets om juist met je reisgenoot te doen? En stiekem dacht ik ook dat als de vakantie dan niet leuk zou zijn, hij zou vinden dat het dan mijn schuld was.

Hoe krijgen we hier verandering in?

Blijkt dat Mikal flinklast heeft van vakantiestress, waar ik mij niks bij kan voorstellen. En hij kan op zijn buurt zich niet inleven in mijn voorpret. Moeten we hier niet wat aan doen? Is er een manier om dichterbij elkaar te komen? Partners die te verschillend zijn, kunnen die eigenlijk wel een relatie hebben? … oh jee, een gedachtentrein!

Nee, stop!

Na een neutraal gesprek over onze prévakantie belevenissen, kwamen we tot de conclusie dat zowel de voorpret als de stress onze eigen verzonnen illusies zijn. Ze komen op dezelfde manier tot stand. We beleven wat we denken. Alleen zijn we geneigd de gevoelens die Mikal eraan beleeft als iets negatiefs te bestempelen en dat deze niet oké zijn. De stress moet worden uitgebannen. Waarom mijn voorpret dan niet?

We laten het lekker zoals het is. Ik vraag Mikal alleen het hoogst noodzakelijk over de vakanties die ik wil boeken. En verder geniet ik van de voorpret en kan ik mijn vakantie-boek-hobby gewoon blijven uitoefenen.

Heerlijk

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop