Selecteer een pagina

In de serie Zijn-verhaal/Haar-verhaal beschrijven we dezelfde situatie vanuit twee gezichtspunten.
Lees hier Haar-verhaal over vakantie voorpret

Ze zit achter de computer driftig te klikken. ‘Ohhh, deze! Deze is ook leuk! Ik wil écht hierheen!’ We zijn net drie dagen terug van vakantie. Blijkbaar de hoogste tijd om te gaan kijken waar we over een paar maanden weer naartoe gaan.

‘Kom eens kijken, dit is zó mooi! Zullen we maar meteen boeken? Nu is er nog plek!’ Ze probeert me enthousiast te maken door me op de website de mooiste plekjes van de camping te laten zien. Zelf word ik intussen steeds onrustiger. ‘Ja, eh, ja, leuk hoor! Maar ik was even ergens mee bezig’.

Ik heb het nooit echt begrepen. Vakanties zijn super leuk, zeker, maar ik vind het ook altijd wel lekker om weer terug te zijn. En een vakantie plannen, een grotere gruwel kan je me niet aandoen. Met tegenzin zie ik de onvermijdelijke vraag tegemoet: ‘Zeg, wat zullen we de volgende vakantie gaan doen?’ Daar gaat de avond. Eindeloos doorklikken op websites. ‘En deze dan? Oh, of deze! En kijk hier eens!’

Vakantiestress in plaats van voorpret

Als Merel over een vakantie begint dan wordt ik meteen kribbig, de vakantiestress komt op. Ik wist eigenlijk nooit waardoor het kwam, maar alleen het woord vakantie bracht blijkbaar al stress met zich mee. Tot ik laatst zag wat er gebeurde.

Als ik denk aan het plannen van een reis, dan gaan mijn eerste gedachten namelijk niet over hoe fijn het is als we eenmaal aangekomen zijn. Nee, mijn gedachten gaan vooral over wat er allemaal mis kan gaan. Hebben we wel aan alles gedacht? Hebben we de juiste data geboekt? Hebben we genoeg geld voor deze camping? Kan het niet ergens goedkoper? Kunnen we die afstand wel halen in één dag? Wat als het nou een ontzettende herrie-camping blijkt te zijn?

De gedachtenstorm die aangewakkerd wordt, is zo groot dat ik niet eens meer kan nadenken over de leuke kanten van een vakantie. Ik heb een paar keer geprobeerd me er manhaftig overheen te zetten. Het zijn maar gedachten, vakanties plannen is niet eng! Niet zeuren Mikal, gewoon even met Merel alle Landal websites bekijken. Daar werd het alleen niet beter van.

Want, bedacht ik, dat was óók verzet. Verzet tegen iets spannends, tegen de vakantiestress. En verzet helpt nooit. Sterker nog, het probleem wordt er meestal alleen maar groter van!

Moeten we dezelfde dingen leuk vinden?

Maar ja, Merel bleef mij vragen om mee te kijken, en ik bleef in verzet. Tegen het meekijken, en tegen mijn spanning. Totdat we er een keer rustig over praatten, op een moment dat we niet bezig waren met vakanties. Toen ontdekte ik dat Merel wilde dat ik meehielp, omdat ze anders dacht dat ik het niet eens zou zijn met de keuzes die ze maakte. Dat ik boos zou worden over de camping, de locatie, de afstand. Zij vond het superleuk om alles tot in de puntjes uit te zoeken en er over te dromen, maar wilde mij daar niet uit buitensluiten. Vakanties boeken was voor haar een hobby, terwijl het voor mij een verschrikking was.

Toen kwamen we tot de perfecte oplossing: zij boekt de vakanties, ze vraagt het als ze ergens niet uit komt, en ik heb nergens commentaar op. Fantastisch! Dat kan klinken alsof het me niet interesseert, maar dat is niet zo. Ik vind het gewoon fijn om de planning aan haar over te laten.

Als ik tegen iemand zeg dat we bijna op vakantie gaan dan volgt altijd ‘oh, wat leuk! Waar gaan jullie heen?’

Mijn antwoord is steeds vaker: ‘geen idee!’

Heerlijk.

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop