Selecteer een pagina

In de serie Zijn-verhaal/Haar-verhaal beschrijven we dezelfde situatie vanuit twee gezichtspunten.
Lees hier Haar-verhaal over rekening houden met elkaar

Tring tring

Ik zet de wekker uit en zeg ‘goedemorgen!’ Als antwoord krijg ik een diepe zucht. Hm. Daar gaat mijn goede bui. Ik hoop dat ze niet alwéér zo lang blijft liggen, zal je zien dat ik straks weer het hele ontbijt in mijn eentje mag maken.

‘Tijd om op te staan!’ zeg ik nog wat harder. Ik stap uit bed en kleed me aan. Nog steeds gebeurt er niets aan de andere kant. Zie je wel, daar gaan we weer.

‘Ga je ook zo opstaan?’ vraag ik. Ik probeer het opgewekt te laten klinken, maar zo voelt het niet. Ik ben echt niet van plan om alles te gaan doen. De kinderen moeten vandaag ook vroeg aan de slag, het is niet alsof we zeeën van tijd hebben.

‘Kom je zo,’ zeg ik nog eens, terwijl ik de kamer uitloop. Om mijn boodschap te benadrukken zet ik het grote licht aan voor ik de deur dichttrek.

Als ik beneden het ontbijt klaar aan het zetten ben, bedenk ik hoe zij nog steeds heerlijk in bed ligt. Lekker dan. Kan ze niet een beetje rekening met mij houden?

Rekening houden met, werkt twee kanten op

Je weet nooit wat er in een ander omgaat, al denk je dat in het moment meestal heel goed te weten. Maar hoe vaak is het je niet overkomen dat je van de ander te horen kreeg wat er aan de hand was en je toen dacht (of zei): ‘oh, had je dáár last van!’ Gevolgd door een gedachte als: ‘ja, maar dat snap ik ook wel’, of ‘maar dat is toch helemaal geen probleem?’

Of we nu vinden dat wij rekening houden met iemand anders, of een ander dat met ons zou moeten doen, het komt allebei neer op invullen voor een ander. Je denkt te weten wat goed is voor iemand, zoals stil zijn voor degene die hard aan het werk is, of een grapje maken om een ander op te vrolijken. Of je denkt te weten dat een ander begrijpt wat jij wilt. Want dat is toch logisch? Het probleem is dat iedereen andere concepten heeft bij rekening houden met.

Misschien wil ik wel heel veel aandacht als ik ziek ben, terwijl Merel juist met rust gelaten wil worden. Als ik dan ziek wordt, zal Merel rekening met mij houden door me met rust te laten. Zo werkt haar wereld namelijk. Maar je ziet waarschijnlijk wel aankomen hoe ik daarover zal denken. Ze laat me in de steek! Terwijl ik dóódziek ben!

En wanneer Merel ziek is? Dan wordt ze gek van mij omdat ik elke tien minuten kom vragen hoe het met haar gaat.

Om rekening te houden hoef je alleen te luisteren

Hoe houden we dan rekening met elkaar? Dat kan niet. Het enige dat je kunt doen is luisteren. Naar de ander, en naar jezelf. Als je het idee krijgt dat anderen geen rekening met je houden, dan zit je heel waarschijnlijk in een gedachtentrein die goed op stoom is. Het beste wat je dan kunt doen is even een pauze inlassen, een stapje terug doen. Besef je dat je in je hoofd zit, en dat je last hebt van een ander omdat je op een bepaalde manier aan het denken bent. Grote kans dat het meteen al een stuk minder dramatisch is. Krijg je te horen dat je geen rekening houdt met iemand anders? Luister dan eens goed naar de ander. Niet naar de woorden, want die klinken waarschijnlijk onaardig en beschuldigend. Maar luister naar de persoon die ze uitspreekt. Die zit waarschijnlijk vast in de gedachtentrein. En wie weet

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop