Selecteer een pagina

‘Nee, dat is helemaal niet oké!’ schreeuwt ze, naar voren leunend terwijl ze wijst met het mes. Naar mij wel te verstaan. Aan het mes zit ei.

‘Moet je daar nu ook alweer iets van vinden?!’ ik zeg het rustig. Want ook al is het geen scherp mes, ik hoef geen ei aan mijn overhemd.

‘Nee, dat vind ik niet, dat is gewoon zo!’ ze gromt nu net iets meer dan dat ze praat. ‘Je bent vorige maand ook al een weekend weggeweest, nu is het wel even genoeg. In een relatie moet je tijd met elkaar besteden. En wie meer weekendjes met vrienden weggaat, dan met zijn vriendin, is geen goede partner.

‘..’

‘En ik heb gelijk hoor,’ zegt ze nog. ’73% van de stellen die minder dan 30% van hun tijd met elkaar doorbrengen, gaan binnen 3 jaar weer uit elkaar.’

Ik denk aan mijn koffer. En aan het feit dat een weekendje weg misschien wel te kort is. Ik kijk naar het mes. Ja, een weekend is zeker te kort. Ik begin te denken dat levenslang weggaan van hier beter zou zijn. Wij horen zeer zeker bij die 73%!

Overspoeld door duizelingwekkende redeneringen

Sommige mensen lijken het tot een kunst te hebben verheven, het verzinnen van onomstotelijke logica om je overtuigingen duidelijk te maken of kracht bij te zetten. Je wordt overspoeld met redeneringen en bewijzen waarmee ze van alles kunnen aantonen.

Deze kunst is op werkelijk elk standpunt en alle onderwerpen van toepassing.

Met logica kun je aan tonen dat:

De natuur rondom de A28 behouden moet blijven.

De A28 verbreed moet worden.

Je kunt ermee bewijzen dat:

Je de kinderen het beste bij de buurtschool kunt inschrijven.
Je beter naar een school verder weg kunt gaan omdat die meer kindgericht is.

Logica is ook inzetbaar om je beslissingen te nemen:

Laten we dit jaar in de zomervakantie nu echt onze droomreis maken.
We kunnen de weken in de zomer nuttig gebruiken voor de verbouwing.

Het maakt niet uit. Met logisch redeneren lijken de ware kunstenaars je alles wijs te kunnen maken. Zijn we het er niet mee eens en hebben we andere overtuigingen? Dan proberen we vaak met behulp van dezelfde strategie te antwoorden. We proberen het logica-spelletje mee te spelen. En soms komen we daarbij met onze mond vol tanden te staan.

Zou de ander dan toch gelijk hebben? Moet je je nu schuldig voelen over dat weekendje weg met vrienden? Je hebt het idee van niet, maar lijkt niet tegen de stoom argumenten op te kunnen redeneren. Misschien zit er ècht wel wat in dan.

Maar duizelingwekkende redeneringen leiden niet tot de waarheid

Wie dit spel goed kan spelen, spreekt niet automatisch de waarheid. De waarheid bestaat namelijk niet. We beleven ons leven alleen via ons denken, allemaal, iedereen, stuk voor stuk. Waar blijft die waarheid dan waarnaar we denken te wijzen?

Nergens. Je kent alleen je eigen waarheid. Je zit in je eigen realiteit, waarin jouw logica heerst.

Zo ervaar je ook alleen je eigen gedachten over de gesprekken die je voert (of de monoloog die je aanhoort…). Ben je het niet eens met wat je hoort? Prima! Je mag het best met iemand oneens zijn zonder goede argumenten te hebben. Of gewoon omdat je er zin in hebt, wat maakt het uit?

Logisch redeneren kan een leuk spelletje zijn, maar uiteindelijk is het alleen maar een gedachtenspoor die voor één persoon in het verhaal logisch is. Dat weekendje weg, wordt aan die ene kant als net één weekendje teveel ervaren. Terwijl de partner dat beeld totaal niet heeft. Dat heeft niks met logica te maken.

Hoe moet dat nu met het weekendje weg?

Hoe ga je dan om met een situatie waarin je allebei vindt dat je gelijk hebt, met of zonder argumenten? Probeer eens open te staan voor de mogelijkheid dat de dingen anders zijn dan hoe jij ze op dit moment ziet, en ook anders dan hoe jullie het allebei zien. Jezelf ingraven in je stelling zorgt ervoor dat je vast komt te zitten of wordt overspoeld, openstaan voor nieuwe dingen is het de beste manier om met elkaar vooruit te komen.

Probeer eens te kijken wat er achter al die argumenten zit. Waarschijnlijk gaat het haar niet om dat weekendje weg, maar om de 73% kans dat de relatie stukloopt. Focus het gesprek op samen leuke dingen doen, en kijk hoe het gesprek dan verloopt.

En trouwens, egoïsten hebben makkelijke relaties, misschien helpt dat je ook nog verder!

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop