Selecteer een pagina

Ik heb een oefening voor je.

De Drie Principes geven je geen methodes, geen stappenplan en geen trucjes om het leven makkelijker te maken. Ze vertellen je alleen hoe het leven werkt, hoe jouw ervaring tot stand komt. Toch kan het leuk zijn om af en toe een oefening te doen, die je kan laten ervaren hoe het leven werkt. En dit is het oefening dat ik laatst voor mezelf had bedacht:

De volgende keer dat er wrijving ontstaat tussen mijzelf en iemand anders, dan ga ik er meteen vanuit dat het om een misverstand gaat. Hoe duidelijk de situatie voor mij ook lijkt te zijn.

Waarom is het handig om een misverstand te hebben?

Wat kan er dan gebeuren? In plaats van dat ik mij volledig gerechtvaardigd voel om boos, verdrietig of bang te zijn, kan het ervoor zorgen dat ik nieuwsgierig word. Nieuwsgierig naar wat er precies is dat ik en de ander verschillend zien.

Wat ziet de ander dat ik niet zie?

De definitie van een misverstand sluit mooi aan bij de Drie Principes: ‘iets dat je anders had begrepen dan een ander, waardoor er iets misging.’ Het eerste deel is een vrij goede omschrijving van gescheiden realiteiten, het feit dat iedereen alleen zijn eigen werkelijkheid waar kan nemen. Dat betekent dat je elke situatie alleen op jouw eigen manier kunt begrijpen. Dan is het best logisch dat je het anders begrijpt dan een ander. Zolang dit geen wrijving oplevert, is er geen sprake van een misverstand.

Hoe het misgaat

Onze jongste zoon was laatst zijn tanden aan het poetsen, en ik zat te wachten tot hij klaar was zodat ik hem naar bed kon brengen. Ik was al wat chagrijnig die avond en vond dat hij er erg lang over deed. Voor ik het wist zei ik, niet al te vriendelijk, dat hij op moest schieten. Een paar tellen later zette hij zijn tandenborstel weg en liep snikkend naar boven. ‘Oh,’ dacht ik, ‘nu heb ik het weer gedaan zeker.’

Gelukkig bedacht ik op dat moment mijn oefening: dit is een misverstand. Ik weet niet waar hij om huilt, of waar hij boos om is. Ik liep achter hem aan en knuffelde hem terwijl hij in bed lag te sniffen. ‘Papa,’ zei hij na een tijdje, ‘ik vind het zo jammer dat mijn radio stuk is.’

Het misverstand

Een misverstand is voor mij namelijk vaak een opluchting. Iets wat eerst een probleem was, is nu alleen nog maar een misverstand. Oh, er is niks aan de hand, het ging om een misverstand! En van daaruit kun je samen weer verder.

De oefening vraagt: wat als je dat nu als uitgangspunt neemt? Als je er bij voorbaat al vanuit gaat dat iedereen een andere werkelijk heeft en je dus nooit hetzelfde kunt zien, dan is elke onenigheid een misverstand. Dan heb je de opluchting al gehad, nog voordat de ruzie begon. Je kunt open staan voor de reactie van de ander, nieuwsgierig worden naar wat daarachter zit. In plaats van het persoonlijk te nemen.

Ga er daarom gerust van uit dat alles een misverstand is.
Daar kan het alleen gezelliger van worden.

Makkelijke relaties in de liefde te koop