Selecteer een pagina

Ik hoor de deur open gaan, hij is weer thuis.

‘Hoi!’ schreeuw ik vanuit de keuken met mijn hoofd richting de gang. Snel schuif ik de ovenschaal in de oven zodat we over een half uur kunnen eten. Daar zal hij wel aan toe zijn. Rudolf, onze hond, staat al kwispelend bij de dichte gangdeur. Dan hoor ik een geërgerde kreet uit de hal komen en wordt de deur iets te hard dicht geduwd. Nee hè, niet weer…

‘Hoi Lieverd,’ zegt ik vrolijk terwijl ik van de keuken de gang in stap. Rudolf rent enthousiast lang mij heen. Hij heeft zin in zijn wandeling. ‘Fijn dat je weer thuis bent,’ vervolg ik mijn begroeting, hopend iets vriendelijks terug te horen.

‘Ja, hoi,’ hoor ik in het gemompel terwijl hij zijn schoenen uitschopt.

‘Ga je niet wandelen,’ vraag ik verbaasd. Hoewel van oprechte verbazing eerlijk gezegd geen sprake is. Ik weet al wat er gaat gebeuren.

‘Dat lukt nu echt niet. Ik wil nog één mail versturen. Kun jij niet even een rondje lopen?’ Hij kijkt mij niet aan terwijl hij dit vraagt, maar hangt zijn jas op en  tilt zijn tas weer van de grond.

‘Nee schat, dat ga ik niet doen,’ zeg ik met irritatie in mijn stem. Het begint een nieuwe gewoonte te worden dat hij zijn wandelingetje met Rudolf overslaat en ik wíl dit niet.

‘Nou, zoveel moeite is dat toch niet,’ zegt hij kwaad. Nu kijkt hij mij wel aan.

‘Dan kun jij het toch ook doen?’ zeg ik nu ook boos.

‘Ja hoor eens, ik heb de hele dag gewerkt!’ hij schreeuwt. Dit is niet oké schiet er door mij heen.

‘JA EN!? Denk je dat ik niks te doen heb thuis dan?’ Hij moest eens weten wat ik allemaal gedaan heb. Zijn kleding gewassen en gestreken, de kinderen verzorgd, het huis schoongemaakt, een oudergesprek gevoerd op school, het eten gekookt. Op mijn werk had ik het nooit zo druk!

‘WAAROM HEBBEN WE EIGENLIJK EEN HOND!’
kwaad stapt hij langs mij de kamer in.

egoisten makkelijke relaties relatie coaching drie principes 3p

Benieuwd wie er gelijk heeft in deze situatie?
Beide hebben gelijk. Of beter, er is geen gelijk.

Benieuwd naar ons advies?
Dat hebben we niet.

We kunnen wel vertellen hoe wij er met onze 3P bril naar kijken.

Bij beide personen in deze situatie zijn de drie principes aan het werk. Zowel bij hem als bij haar is er een flinke gedachtentrein aan het rondrijden. Mogelijk gaan die gedachten over het druk hebben, over zich niet gewaardeerd voelen, over gelijkheid, over de kwaliteit van hun relatie.

Het bewustzijn is braaf aan het werk en roept bij al deze gedachten een passende beleving op in de vorm van gevoelens. Zo krijgen ze beide een ervaring van hun gedachten. Zo wordt onze menselijke ervaring gecreëerd.

Vanuit hun eigen oogpunt (gedachtenpunt?) is het daarom logisch dat ze zelf gelijk hebben, en de ander niet. Maar er is niet maar één realiteit om naar te kijken. Er is alleen de illusie en die is nooit waar.

Op die manier is er geen gelijk om te hebben.

Is er dan niks te doen?

Even een vraag aan jou als lezer: kun jij mededogen hebben met deze twee mensen? Ja, met allebei! Kun je zien dat ze beide een eigen ervaring creëren en dat ze in een ander moment met andere gedachten, een andere ervaring zullen hebben? Dat ze op dit moment gedachten geloven die hun belevingswereld er niet prettiger op maakt? En dat ze dit doen in alle onschuld, zonder kwade bedoelingen?

Wellicht lukt het je ook om nieuwsgierig te zijn naar wat ze je zouden kunnen vertellen over hun beleving en de bijbehorende gedachten die ze hebben. Zou je echt nieuwsgierig kunnen luisteren naar hun verhaal, luisteren zonder je eigen gedachten toe te laten?

En dan nu, zou je ook oprecht kunnen luisteren naar je partner die thuis komt, zonder oordeel, zonder gedachten? Wellicht vóórdat je je eigen gedachtestroom opgang hebt? Kun je zien dat hij of zij niks doet om jou persoonlijk te kwetsen, maar zelf een vervelende ervaring in het moment beleeft? Die er voor de ander heel erg echt uit ziet. Kun je liefde en mededogen voelen?

Ja, maar hoe dan!? Hoor ik je denken. Hoe doe je dat dan als jij in die keuken staat? Of als jij gestrest thuis komt? Je doet het of je doet het niet. Het lukt je of het lukt je niet. Beide prima. Maar je krijgt wel de bijbehorende beleving er bij.

Echte egoïsten hebben makkelijke relaties

En even egoïstisch gezien: liefde ervaren en mededogen voelen is veel fijner dan boos en gefrustreerd zijn. Dus handel lekker uit eigenbelang! En: hoe vaker je ziet wat er in een situatie gebeurt, hoe makkelijker jij kunt zien dat jij een keuze hebt.

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop