Selecteer een pagina

Ken je dat? Dat je in gesprek bent met iemand, of je hebt ruzie, en dat de ander dan iets zegt wat in jou ogen totaal niks te maken heeft met het gespreksonderwerp? Dat je echt niet kunt volgen waar die ene opmerking nu vandaan komt? Hieronder een voorbeeld:

‘Even serieus, wat heb je allemaal besteld?’ zegt hij. Ik kijk op uit mijn boek. Hij staat middenin de deuropening naar de gang met een enorme doos in zijn armen. Echt enorm. Ik maak geen grapje als ik zeg dat hij anderhalve meter bij anderhalve meter is. Gelukkig is hij ook smal, 20cm, dat dan weer wel. Maar ik geloof niet dat dat mijn man ook is opgevallen.

‘Daar zit denk ik het speciale kampeertentje voor de baby in en een extra weekendtas en nog wat kleine spullen,’ antwoord ik. ‘Voor als we deze zomer gaan kamperen. Hij was nu in de aanbieding.’ Ik leg mijn hand op mijn buik en zie ons schatje al op de camping in Frankrijk rondkruipen. ‘Maak maar open als je wilt,’ zeg ik. Unboxen is altijd leuk toch?

Hij doet de deur achter zich dicht, zet de doos neer en trekt de scheurstrip in één ruk open. Dan diept hij er een rond opgevouwen tentje uit op. Zo een die je met een zwaai op kunt zetten.

‘Wat ze al niet verzinnen,’ bromt hij ondertussen.

‘Ja handig hè?’ zeg ik vrolijk.

Hij schuift een elastiek weg en binnen een seconde staat er ineens een tentje, dat uit heel veel gaas bestaat, in de woonkamer. ‘Net een klein gevangenisje als je het mij vraagt,’ zegt hij. ‘En deze tent moeten we dan weer in onze grote tent zetten of zo?’ hij kijkt mij fronsend aan.

‘Ja, precies,’ zegt ik. ‘Zo kan de baby niet uit zijn bedje kruipen en rond gaan gaan struinen als hij moet gaan slapen.’

‘Lieverd,’ zegt hij. Ik moet bij zijn toon aan mijn oude schoolmeester denken wanneer zijn geduld op was. ‘We hebben het er toch al over gehad dat ik niet weet of ik wel wil kamperen met een baby. En als we echt nog weg willen, dan kunnen het dan ook nog wel kopen.’ Ondertussen pakt hij het tentje aan de twee uiteinde en vouwt het wonderbaarlijk soepel weer op. Ooit hadden we een klein tweepersoons tentje van hetzelfde merk waarmee we wild kampeerde of naar festivals gingen.

baby miscommunicatie makkelijke relaties drie principes merel en mikal

‘Ik wil dat je dit terugstuurt,’ zegt hij dan.
‘WAT?!’ zeg ik verbaasd. ‘wat is dit nu weer? Dat tentje is hartstikke handig hoor!’
‘Ik ben het zat,’ zegt hij dan. ‘Jij zit misschien op een roze babywolk, maar voor mij begint het nu meer te lijken op een babyspullenhel. We hebben dit niet allemaal nodig!’

Oh jee, onze eerste ruzie sinds de zwangerschap. Zou het door de baby komen? Of is het die collega?

‘Je wilt toch niet scheiden hè?’ zeg ik zacht. ‘Is het die nieuwe collega? Hoe heet ze? Sascha, Saskia?’ Zijn wenkbrauwen schieten omhoog uit hun frons en zijn mond gaat open om iets te zeggen, al komt er de eerste paar seconde geen geluid uit.

‘Scheiden?!’ zegt hij dan. ‘Zei je dat echt? En wat heeft mijn collega daarmee te maken? We hebben toch gewoon een meningsverschil?’

Van een baby tentje naar scheiden

In dit voorbeeld lees je dat zij ontzettend schrikt van de ruzie die ontstaat. Met een razende snelheid wordt haar diepste angst, dat niemand van haar houdt, dat ze niet goed genoeg is, opgerakeld. Hij, aan de andere kant, zag dit op geen enkele manier aankomen. Zo erg was hun ruzie toch niet?

Beide partners zitten op een totaal ander gedachtenspoor. In een gesprek associeert iedereen er vaak op los en met name gedachtensporen die je vaker denkt, worden makkelijk opgerakeld. Maar wat voor de één een ingesleten en volkomen logisch gedachtenspoor is, is voor de ander onnavolgbaar. Logica verzinnen we zelf. Het is een kunststukje van je eigen brein. Volledig met argumenten en bewijzen die we denken waar te nemen. Alleen is het nooit de waarheid.

Miscommunicatie

Je kun langs elkaar heen gaan praten, proberen de ander op jou gedachtenspoor te krijgen of stoppen met het gesprek terwijl je de ander voor gek verklaard. Maar als je beseft dat er niet maar één waarheid is om over te praten, is een miscommunicatie ineens wat minder rampzalig. De waarheid achterhalen is een last die je mag loslaten.

De vraag is zelfs, lukt het je zo nu en dan om het interessant te vinden? Kun je nieuwsgierig zijn naar wat er gebeurt? Naar wat de ander denkt? Stel vragen, luister echt zonder eigen bijgedachten en laat je meenemen naar de fascinerende wereld van de ander.

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop