Selecteer een pagina

Een artikel over op elkaars telefoon kijken vanuit jaloezie en onzekere gedachten.

Zoeken is niet mijn sterkste punt, maar soms is het gewoon écht niet mijn schuld dat ik mijn telefoon niet kan vinden. Als ik thuis ben dan heeft die namelijk de gewoonte om soms plotseling te verdwijnen. Vaak komt dat doordat Merel ermee aan de haal is. Die heeft zelf geen smartphone, maar wil wel op de hoogte blijven van de familie/school/kinderfeestjes-whatsapp berichten.

Mag ze op mijn telefoon kijken?

Meestal maakt het mij niet zoveel uit dat ze in mijn telefoon kijkt, maar zo af en toe schiet er toch wel iets door me heen als ze hem oppakt. ‘Oh, had ik niet nog een schermpje openstaan?’ Een artikel dat ik aan het lezen was, wat raar kan lijken als je het zonder context of inleiding ziet? Straks vindt ze me nog raar! (Een beetje laat misschien, na een relatie van 18 jaar. Maar zeg dat maar eens tegen je gedachten.) Een telefoon is toch wel behoorlijk persoonlijk.

Kijken vanuit jaloezie

Vanuit jaloezie kun je ook de behoefte voelen om op de telefoon van je partner te kijken. Stiekem, als hij of zij aan het joggen is, kijken of er berichtjes op staan van een geheime geliefde. Als je eenmaal het idee hebt gevormd dat er iets interessants te vinden is op de telefoon van een ander, dan kan het steeds moeilijker worden om die gedachte los te laten. Al helemaal als je de gedachte zelf veroordeelt. ‘Nee, ik kan toch niet zomaar in zijn telefoon kijken!’

Dat is namelijk hoe het werkt met gedachten. Net als met andere verslavingen: hoe meer je je ertegen verzet, hoe vaker je eraan denkt en hoe belangrijker het voor jou wordt.

‘Zou er iets op zijn telefoon staan? Straks gaat hij zwemmen, dan laat hij hem altijd achter. Zal ik stiekem kijken? Nee, doe niet zo raar! Waarom heb ik van die rare gedachten?’

Zo begint die telefoon te branden in je gedachten. Als je nou héél eventjes kon kijken, dan zou je het zeker weten.

Uit de vicieuze cirkel van onzekere gedachten komen

Is het mogelijk om uit die vicieuze cirkel komen? Misschien helpt het om te zien dat, ook al lijken het heel verschillende omstandigheden, ikzelf in dezelfde situatie zit als die jaloerse partner. Het gaat namelijk in beide gevallen om onzekere gedachten, die we serieus nemen. De jaloerse partner projecteert de onzekere gedachten (‘hij heeft een affaire, ik ben niet goed genoeg’) op de ander en zoekt bevestiging hiervan in diens telefoon.

Ik projecteer mijn onzekere gedachten op Merel (‘straks vindt ze me raar!’) en ben bang dat mijn telefoon dat zal bevestigen. De telefoon zien we als de externe veroorzaker van de onrust omdat we het zo’n persoonlijk apparaat vinden, maar in wezen heeft die er niks mee te maken.

Daar hebben we allebei geen schuld aan, want dat is hoe de menselijke ervaring nou eenmaal werkt. Je bewustzijn maakt de gedachten levensecht, en hoe vaker je ze denkt hoe meer je die realiteit ingetrokken wordt. Zelf heb ik gemerkt dat ik, sinds ik meer van de drie principes zie, me hier als vanzelf minder druk over maak.

Elke keer dat Merel mijn telefoon pakt en ik de onzekere gedachte op zie komen, dan kan ik ook denken: geen idee wat er open staat. Misschien iets geks, misschien ook niet. En als ze het inderdaad raar vindt, dan zien we dat dan wel weer.

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop