Selecteer een pagina

‘Au!’

De schreeuw en een harde bonk klinken vanaf de trap. Ik spring op van de bank, gooi daarbij mijn thee om en trek de deur naar de gang open. Manlief hangt half met zijn linkerhand aan de leuning, met één voet hoog op de trap en zijn andere been vier treden lager. Voor hem staat een krat op een tree die hij ondersteunt met zijn rechterhand. Verder liggen er wat boeken verspreid over de trap en slingeren er schoenen op de gang vloer.

‘Wil je me dood hebben of zo?’ schreeuwt hij naar mij. ‘Waarom blijf je je rotzooi op de trap zetten!’ Hij kijkt onwijs kwaad terwijl hij zijn onderste been omhoog trekt en het krat weer optilt.

‘Ja hoor!’ begin ik, gelijk kwaad. ‘Overdrijf niet zo. De spullen lagen helemaal aan de rand, in de bocht. Hoe loop jij in de trap op?! Ben je motorisch gestoord ofzo?’ Ik loop terug de kamer in. Hier heb ik echt geen zin in.

‘JA, LOOP MAAR WEER WEG!’

Ik sla de deur dicht. Moet ik ook nog die thee gaan opruimen. Waarom dacht ik ook alweer dat we goed bij elkaar pasten? Mijn twijfel komt opzetten. Moeten we dan toch scheiden, vliegt er voor de zoveelste keer door mijn hoofd. Maar dat wil ik niet, want dan zouden we falen. En hoe moet dat met de kinderen?

We maken een hiërarchie in relatievormen

Er bestaan in onze cultuur veel aannamen en ongeschreven regels rondom relaties.
Ik zet er even wat op een rij:

  • Je op zoek moet naar de ware. Er loopt voor iedereen één perfecte partner rond en de liefde is een zoektocht (naar een naald in een hooiberg?)
  • Je hoort de rest van je leven bij die perfecte partner te blijven. Eén relatie is de norm, dan heb je de liefde goed begrepen.
  • Scheiden betekent dat je verkeerd hebt gekozen, het is een fout, je hebt gefaald.

Wat als dit nu allemaal onzin is? Dat deze relatievorm maar één van de vele mogelijkheden is? Kijk om je heen en zie hoeveel verschillende manieren van leven er bestaan. Alleen of samen en alle vormen daartussen. Hoezo moeten we al die vormen in een hiërarchie plaatsen? We kwellen onszelf met deze oordelen.

Rommel op de trap is neutraal, je gemoedstoestand maakt er wat van.

In wezen hebben de partners in het voorbeeld hierboven te maken met een lage gemoedstoestand in het moment. Dat is iets dat we allemaal gedurende ons leven van tijd tot tijd meemaken. We voelen ons soms niet prettig. Ons bewustzijn is vernauwd.

De problemen beginnen pas als we gaan bedenken waar deze gevoelens vandaan komen. En daarbij slaan we meestal de echte bron (ons eigen denken) over en verzinnen we een oorzaak die buiten ons ligt.

Je moet een zwaar krat naar boven tillen, je thee valt om, je denkt dat je lief zich ernstig bezeerd heeft, er liggen spullen op de trap, je partner is geschrokken en schreeuwt tegen je. Al die dingen wijzen we aan als de verklaringen van ons gevoel. Maar: we creëren het helemaal zelf.

Het probleem wordt nóg groter als je er verder over gaat denken. Zo bedenk je misschien dat het niet de eerste keer was dat dit gebeurt, of dat je niet serieus genomen wordt. Dat dit iets zegt over jullie karakter, en of jullie wel bij elkaar passen. Ook ons toekomstdenken wordt negatief: dit zal wel nooit goed komen als ik er geen controle over krijg.

Scheiden is neutraal

Denken aan wat je moet doen in een laag gemoed is nooit een goed idee. Scheiden op zichzelf is neutraal en kan in alle wijsheid besloten worden. Wijsheid staat tot onze beschikking als we rustig zijn en ons gemoed hoog is.

Zien dat ons gemoed ons denken kleurt is een krachtig inzicht. Daarnaast zien dat het gemoed van onze partner(s), in alle onschuld, hun denken kleurt, is daarop een logisch gevolg. Nooit zullen we in staat zijn om aan deze menselijkheid te ontsnappen. Bij ons leven horen stemmingswisselingen.

Zie de onschuld in jezelf en de mensen om je heen. Besef de invloed van ons gemoed en de link tussen ons denken en voelen. Dit leidt tot méér liefde, met wie je dan ook bent.

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop