Selecteer een pagina

“Oh nee hoor, als jij een extrovert bent en hij een introvert dan kun je het beter meteen opgeven.”

Wel eens gehoord? Als jij X bent en de ander Y, dat betekent dat jullie óf een perfecte, óf een verschrikkelijke match zijn? Ik zie het met regelmaat voorbijkomen, maar laatst moest ik daar opeens aan denken.

Karaktereigenschappen categoriseren

Iemand probeerde mij een methode uit te leggen waarmee je kunt bepalen wat voor persoonlijkheid je bent in werksituaties. Je vult een vragenlijst in (of laat een expert dat voor je doen) en je wordt vervolgens in een persoonlijkheidsvakje ingevuld. Gewapend met deze kennis kun je volledig verklaren waarom bepaalde samenwerkingen op de werkvloer super soepel of onwijs stroef verlopen. ‘Ja, maar ik ben blauw en jij bent geel. Hier gaan we dus nooit uitkomen!’

Als onderdeel van de uitleg kreeg ik te horen wat de karaktereigenschappen van elke categorie waren. Ik merkte bij elke categorie dat ik dacht: ‘ja, daar herken ik ook wel dingen uit.’ En als klap op de vuurpijl: ‘Je kunt ook in meerdere categorieën vallen hoor, zelf ben ik een één en een twee. Opeens dacht ik: ‘Het lijkt wel een horoscoop.’

De horoscoop van je persoonlijkheid

Om iedereen te kunnen vangen (want stel dat je buiten alle categorieën valt!) moeten de categorieën zo algemeen omschreven zijn dat je altijd wel wat herkent. Net als de horoscopen: “Rust heeft een gunstige uitwerking op je zenuwen, en je activiteiten. Probeer liever niet om jezelf met alcohol of cafeïne op te peppen,” kopieer ik zo snel even van een willekeurige website. Zeg jij maar bij welk sterrenbeeld dit hoort. Maar dat terzijde.

Want het ligt er maar net aan in welke bui je zit als je die enquête invult, of wat je hebt meegemaakt onderweg naar het expert-interview. Zit je midden in een gedachtenstorm dan heb je een grote kans dat je in een andere categorie terechtkomt dan als je heerlijk zen bent.

In het moment zelf kan het heel leuk zijn om dit soort theorieën uit te pluizen. Maar er kunnen problemen ontstaan zodra je gaat geloven dat de uitslag ook daadwerkelijk iets over jou zegt. Zodra je aanneemt dat jij bent zoals in het hokje beschreven staat.

Een self-fulfilling-prophecy

 ‘Ja, maar ik ben blauw en jij bent geel. Hier gaan we dus nooit uitkomen!’ Net zoals een horoscoop makkelijk een self-fulfilling-prophecy wordt, zit je al snel opgesloten in je blauwe vakje als je eenmaal geloof dat dat is wie je bent.

En zo ook in je relatie! Laat je een keer door een (ervarings)deskundige vertellen dat je een introvert bent, en de helft van de wereldpopulatie is opeens geen geschikte relatiekandidaat meer.

Dan toch een advies: mocht iemand je ooit in een hokje willen stoppen, probeer dan eens te zien dat dat meer zegt over jouw gedachten en gevoelens in het moment, dan over je karaktereigenschappen.

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop