Selecteer een pagina

We zeggen vaak dat wijsheid met de jaren komt. De enige waarheid die hierin schuilt, is dat we soms pas na jaren onze wijsheid (weer) herkennen en leren waarderen.

Een groot deel van de zelfhulpboeken, persoonlijke ontwikkelingscursussen en coachingstechnieken slaan daarmee gelijk de plank mis. Ze zijn gebaseerd op het idee dat je wijsheid moet groeien en dat je welzijn kan afnemen of zelfs verdwijnen. Dat dit zaken zijn die je moet controleren, opbouwen of terugvinden. Veel hulp, hoe goedbedoeld deze ook is, is in wezen gebaseerd op een misverstand.

We zijn het welzijn en hebben onze wijsheid altijd bij ons. Dat we dit niet altijd zo voelen heeft ervoor gezorgd dat we zijn gaan twijfelen. Toch ben jij je, net zo goed als ik, bewust van deze prachtige kern. Al is het misschien minder vaak dan je zou willen.

Het is wanneer we stilvallen, rustig en ontspannen zijn dat we de verbinding met ons welzijn het duidelijkst ervaren. Het zijn simpele momenten waarin er geen gedachtenstormen door je heen razen en je helemaal oké bent in het moment. Het kan gebeuren dat je in zo’n moment van helderheid een oplossing ziet voor een probleem. Dat je weet wat je volgende stap is op je werk, of dat je precies ziet wat je kind nodig heeft.

Wat is veerkracht?

Stel je nu eens voor dat er aan je aangeboren welzijn een stevig koord zit vastgeknoopt. Het koord is elastisch zoals de touwen die gebruikt worden bij bungeejumping. Dit koord is onze veerkracht. Elke keer dat wij verdwalen in onze gedachten, zijn we nog steeds verankerd met deze kern van welzijn in ons. Hoe ellendig de realiteit ook lijkt te zijn. In welke nare maalstroom we ons ook bevinden. We raken onze verbinding niet kwijt.

Veerkracht wordt vaak beschreven als de mogelijkheid om te blijven functioneren ondanks wat we aantreffen in ons leven. Ik zou nog een stap verder willen gaan.

Veerkracht maakt het niet alleen mogelijk om te functioneren, maar om met welzijn mentaal gezond te blijven functioneren. Hoe angstig, depressief of gestrest we ons ook kunnen voelen, we hebben die kern van mentale gezondheid in ons. Ook als je je maar zelden bewust bent van dit feit. Het is er in de momenten dat je denken is afgeleid, als je lacht om een grapje, zoent met je partner, knuffelt met je kind of huisdier, als je slaapt, mediteert of hardloopt. Voor iedereen zijn deze moment anders, maar ze zijn er.

Hoe problemen ontstaan

De problemen ontstaan als we, in alle onschuld, denken dat we het mogelijk moeten maken om meer of zelfs constant dit gevoel te moeten hebben.

Dat is namelijk niet hoe het leven werkt. Het leven heeft ups en downs, er zijn altijd fijne momenten afgewisseld met minder fijne momenten. Wanneer we streven naar het constant hebben van een goed gevoel, dan wordt elk moment dat niet fijn is een persoonlijke mislukking. Het kan dan logisch lijken om te denken dat het jou niet is gelukt om je goed te voelen, alsof je de verantwoordelijkheid draagt. En omdat je gedachten tot leven worden gebracht met gevoelens, zal je je daarmee alleen maar slechter voelen.

Vertrouw op je veerkracht, vroeg of laat schiet je altijd weer terug naar je welzijn.

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop