Selecteer een pagina

Verschillen van mening of smaak zorgen dagelijks voor ingewikkelde situaties. We maken er ruzie over met elkaar en beargumenteren de juistheid van onze ideeën. Dit gebeurt allemaal vanuit het idee dat er zoiets bestaat als Dè Realiteit, en er van daaruit één waarheid is.

Dè realiteit bestaat niet

We nemen allemaal de wereld waar via ons eigen denken. Dit is hoe onze ervaring van het leven tot stand komt. Je denkt en je voelt en dat kleurt je ervaring en daarmee jouw beeld van de realiteit om je heen. Je projecteert je eigen unieke film van het leven.

Waar de één zich dolblij voelt als bij een nieuwe kamerplant voor zijn verjaardag krijgt, voelt een ander zich daar hevig teleurgesteld over.
Waar de één zijn schouders ophaalt als een collega met stemverheffing zijn ongezouten mening deelt, denkt de andere te zien dat hier onacceptabele omgangsnormen gehanteerd worden.
Waar de één rood uitkiest als kleur voor de nieuwe keuken, loopt de andere vol afgrijzen snel langs de rode modelkeuken in de showroom.
Waar de één voorbereidingen treft om Jan ten huwelijk te vragen, is de ander nog altijd blij dat die relatie verbroken is.

We doen zo ons best

Niemand leeft met elkaar in dezelfde realiteit. We doen hartstikke ons best om hetzelfde waar te nemen, dezelfde mening te hebben en om onze smaken overeen te laten komen. Maar we zullen nooit meer kunnen doen dan de illusie creëren dat we daadwerkelijk hetzelfde zien, voelen, ruiken, proeven en horen.

We zijn in feite hard aan het werk om bij de ander te checken of wij de realiteit goed zien en of we anderen moeten helpen met hun blik op de werkelijkheid. Terwijl we al deze activiteiten kunnen stoppen als we daar zin in hebben.

Lees ook:

Het verschil tussen fantasie en realiteit

Het is bevrijdend om van jezelf te zien dat jouw blik op de wereld er maar één van de vele is. Dat jij een positieve indruk hebt van je nieuwe docent, buurman of huisarts, betekent niks meer en niks minder dan een positieve ervaring in het moment. Je mag die ervaring tot een mening omvormen, dat is prima. Kan een heerlijk idee zijn. Maar het hoeft niet. Zeker niet als het een mening is waar je last van hebt. Als je bijvoorbeeld bedacht hebt dat de tandarts eng is. Niemand houd je tegen je realiteit los te laten. Om van mening te veranderen. Of deze juist vast te houden. Onze meningen zijn denkgewoontes van waaruit je misschien gewoontegedrag ontwikkelt.

Allemaal gebaseerd op gebakken lucht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Wil je meer Makkelijke Relaties?