Selecteer een pagina

Ik hoor van veel mensen dat ze moeite hebben met de lockdown omdat ze nu het gevoel krijgen dat ze minder tijd hebben voor ontspanning. Naast ons werk moeten we rekening houden met onze huisgenoten. Nu de thuisscholing, groepjes en clubjes langzaamaan (online) weer op gang komen moet er nog meer gepland, geroosterd en georganiseerd worden. Hoe kregen we dat voorheen voor elkaar?

‘Ik heb zo weinig tijd voor mezelf,’ hoorde ik iemand verzuchten. ‘Ik móet echt meer ontspannen. Ik heb net een nieuwe meditatiemethode gekocht, maar ik heb er niet eens tijd voor! Ik zit er aan te denken om het in te gaan plannen. Ik denk dat ik mijn wekker om 5 uur ga zetten, dan heb ik tijd om te mediteren.’

Ontspanning op je rooster zetten

Tijd voor ontspanning inplannen. Het klinkt zo logisch, want wat kan er slecht zijn aan ontspanning en tot rust komen? Zeker nu kan het nog noodzakelijker voelen om te werken aan mindfulness en geestelijke kalmte.

Wat we daarbij niet zien is dat we het alleen maar drukker maken voor onszelf. We hebben er een extra gedachtentrein bij gemaakt: ‘ik moet voldoende ontspannen.’ Met als (onderdrukte) gevolg-gedachten als: ‘want anders gaat het mis…’ En met als zeer waarschijnlijk gevolg: zelfverwijt wanneer het niet lukt. ‘Vandaag is het alwéér niet gelukt om te mediteren…’

Wat kan helpen is te zien dat niet de situatie, maar alleen jouw gedachten erover zorgen voor alle extra drukte en stress. De situatie kan aanvoelen als nieuw, onwennig en onbekend en alle gedachten daarover vullen je hoofd, waardoor je minder kunt hebben van de mensen en gebeurtenissen om je heen. Situaties die je eerder zonder kleerscheuren door zou komen, lijken opeens onoverkomelijk. En situaties die eerder niet eens voor zouden komen zijn opeens orde van de dag, zoals jengelende kinderen tijdens een werkbespreking.

Zodra je dat ziet dan wordt het minder logisch om daar nog éxtra gedachten aan toe te voegen over gemiste meditatiesessies en ongeopende mindfulness boeken.

Geef jezelf de ruimte

Geef jezelf tijd en ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Ja, zelfs nu we er al een paar weken in zitten. Vergeef het jezelf als je wéér uit je slof schiet en besef dat dit niets zegt over jouw kwaliteiten als ouder, partner of collega. Het zegt alleen maar wat over de kwaliteit van je gedachten. En als je denk te zien dat anderen om je heen er minder last van hebben dan jij, betekent dat niet dat jij ergens in faalt. Iedereen heeft vergelijkbare gedachten over de situatie. Het enige verschil zit hem in hoe serieus ze die gedachten nemen.

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop