Selecteer een pagina

Artikelen met lijstjes vol redenen, oorzaken, lasten en dingen om niet te vergeten. Soms vind ik ze leuk, maar vaak ook helemaal niet. Vrijwel altijd zie ik ze als een willekeurige verzameling punten, niet als een waarheid.

Ik heb het hier niet over lijstjes met leuke websites of spullen om in te pakken voor je weekendje weg. Het gaat mij om artikelen die iets universeels proberen te benoemen over het menselijk leven:

  • 8 Redenen waarom je kind schoolziek is
  • 21 Goede voornemens voor leerkrachten die hun onderwijs willen verbeteren
  • 4 Verklaringen waarom sommige mensen minder gelukkig zijn

Ik deel hier bewust geen linkjes omdat ik van mening ben dat ook jij ze niet nodig hebt. Misschien heeft een van deze titels je nieuwsgierigheid al gewekt. Dan is het goed om te weten dat ik ze allemaal verzonnen heb. En nu hoop ik dat ik je nieuwsgierigheid heb gewekt en je wilt weten waarom je al die artikelen en lijstjes niet nodig hebt.

Deze lijstjes zijn allemaal gebaseerd op een misverstand

Waar komen al dit type artikelen vandaan? Mensen zijn massaal op zoek naar redenen, oorzaken en weetjes over het leven. We willen heel graag snappen hoe het leven werkt en dan vooral om ervoor te zorgen dat we ons vaker fijn voelen.

Dat wil ik ook wel

Alleen… ik heb ontdekt dat ik meestal op de verkeerde plek zoek. En de schrijvers van dit type artikelen doen dat helaas vaak ook. Onbewust verleiden ze de lezers om de verkeerde kant op te kijken.

Wat is die verkeerde kant dan?
De buitenkant.

Onze ervaringen, onze gevoelens, onze stress, de onzekerheden die we hebben en onze angsten, ze komen nooit van buiten ons. Wat jij waarneemt in het moment komt van maar één plek: van binnen.

Het is een misverstand om te denken dat er zaken buiten jou zijn die iets binnen in jou teweeg kunnen brengen.

Zien hoe het wel werkt

Bij peuters met een driftbui is dit vaak makkelijker te zien. Hij of zij kan de hele straat bij elkaar krijsen, terwijl wij duidelijk zien dat er niks aan de hand is. Wat er gebeurt, is dat het kind op dat moment bepaalde gedachten gelooft, die hij of zij onprettig vindt. De gedachten die je hebt, vormen namelijk je beleving en bezorgen je zweethanden, hartkloppingen of tranen van geluk.

Als je in dezelfde situatie andere gedachten hebt, zul je die situatie ook anders ervaren. De situatie zelf bepaalt niet hoe je je voelt, dat doen jouw gedachten over de situatie. Dat dit gebeurt betekent niet dat er wat mis is, dat je defect bent. Dat kan gelukkig niet. Jij bent altijd oké, of je nu even in een fijne of een vervelende ervaring zit.

Hoe komt het dan dat we vaak denken dat het leven van buiten naar binnen werkt?

Als mens zijn we ongelofelijk goed in het ontdekken van oorzaak-gevolg verbanden. Zo goed zelfs dat we ze ook ontdekken op plekken waar ze eigenlijk niet zijn. Deze verbanden hebben vaak gevolgen voor hoe wij ons in de wereld bewegen. We zien ze als waarheid.

Wat voorbeelden:

Je creëert de waarheid: je bent een goede vriend, als je altijd je afspraken nakomt. Als gevolg hiervan doe je veel moeite om altijd je afspraken na te komen. Omdat (vanuit deze waarheid) je anders geen vrienden overhoudt. Vervolgens is de paniek die je voelt als je een keer een afspraak, om welke reden dan ook, niet na kunt komen, een logische consequentie. Je gelooft immers in de waarheid dat je nu een vriend verliest.

Je creëert de waarheid: wanneer ik slecht geslapen heb, moet ik de dag er na voor 9u in bed liggen. Want toen ik dat de vorige keer ik niet deed, had ik daarna een nog slechtere dag. Uiteindelijk kun je flink in de stress raken als je een nachtje minder slaap hebt gehad en de avond daarna wakker in bed ligt terwijl het al 11u is. Een logische consequentie van de waarheid die je gelooft, namelijk dat deze dag al slecht was, en de volgende dag een nog ergere rotdag gaat zijn.

Je creëert de waarheid: zonder diploma vinden mensen mij een mislukkeling. Je doet hard je best om goede cijfers te halen. Je stopt met je hobby’s en werkt lang en vaak. De angst die je krijg zodra er je toch een onvoldoende krijgt is een logische consequentie. Hij werkt bijna verlammend, want je gelooft in de waarheid dat je nu als mislukkeling gezien zult worden.

Zie je hoe logisch deze misverstanden klinken? Maar pas op, als je denkt dat het leven van buiten naar binnen werkt, dan geef je je autonomie weg. Je geeft je geluk aan iets of iemand in je omgeving. Je bent geen marionet van je baas, de postbode, je nieuwe schoenen, je gewicht, je favoriete restaurant of van een kopje warme chocolademelk.

Lees ook: De gedachtentrein

En dan nu een lijstje dat wel helpt

Het leven vormt zich van binnen naar buiten en ons welzijn is er altijd, daar ben je mee geboren. Jij bent altijd heel en helemaal oké. Soms denk je je er van weg. Geen probleem, je kunt er altijd weer naar terug. Je welzijn raakt niet kwijt en gaat niet stuk.

Wacht, ik zal het even voor je in een lijstje zetten:

6 inzichten in het psychologische principe van het menselijk leven:

  1. Ons leven werkt van binnen naar buiten.
  2. Onze gedachten zijn er constant.
  3. Met onze gedachten creëren we onze ervaring, in alle onschuld.
  4. Je bent altijd oké.
  5. Je welzijn is er altijd, net als je wijsheid, veerkracht en vrijheid
  6. Soms zie je het alleen even niet 😊

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!

Makkelijke relaties in de liefde te koop