Selecteer een pagina

Als je je begint te verdiepen in de drie principes dan is het makkelijk om tot de conclusie te komen dat je intellect je enige echte probleem is. Want als je emoties volgen uit wat je denkt, dan is het enige probleem teveel negatief denken, toch? (Voor dit artikel stel ik voor het gemak gedachten en intellect aan elkaar gelijk)

Dat was zo ongeveer mijn conclusie in elk geval. Er zit wel wat in, omdat onze gedachten nu eenmaal tot leven worden gebracht via onze emoties. Toch is het behulpzamer om ons denken anders te bekijken dan we gewend zijn. Want waarom zouden we eigenlijk een intellect hebben, als het alleen voor problemen zorgt?

Jouw intellect: een korte handleiding.

Je intellect zorgt er simpel gezegd voor dat je dingen kunt doen. Als je gaat koken gebruik je je intellect om het recept te volgen. Als je een nieuwe route fietst zorgt het ervoor dat je de weg kunt vinden. Als je leert werken met een nieuw computerprogramma gaat je intellect aan de slag om te begrijpen wat je ermee kunt en hoe dat moet. Op die momenten heb je waarschijnlijk geen enkel probleem.

Want ook als je in flow zit, gebruik je het. Ook al weet je misschien niet waar de inspiratie vandaan komt voor wat je in die flow doet (uit Mind), het daadwerkelijke omzetten van die inspiratie tot een product zoals een boek of gerecht doe je grotendeels met behulp van je intellect. Zonder je intellect zou je het niet kunnen doen. Je intellect is vooral bezig met dingen. Met uitzoeken, begrijpen en maken.

Het probleem

Wat als je op dit moment niet met zo’n concrete taak voor je hebt? Dan heeft je intellect niets te doen, en daar houdt het niet van. Stilstand is achteruitgang, er moet iets bedacht, uitgezocht, begrepen of gemaakt worden.

Daar heeft je intellect een truc op bedacht: het bedenkt een probleem!

Want als je een probleem hebt, dan kan je aan de slag. Al die nerveuze, vervelende of angstaanjagende gedachten die je kunt hebben, zijn niets meer dan een manier van je intellect om te doen waar het voor gemaakt is. Dat is geen defect, het is de bedoeling!

Je intellect probeert je te helpen met het oplossen van een probleem. Dat het een verzonnen probleem is dat het zelf heeft gecreëerd vertelt het er alleen niet bij. Dat er vervolgens negatieve emoties bij komen kijken, is voor ons een vervelend bij-effect, zo lang we niet in de gaten hebben waar die emoties vandaan komen.

Je hoeft je gedachten niet serieus te nemen

De drie principes creëren samen onze wereld om ons heen. In momenten van flow (of presence) werken inspiratie en gedachten met elkaar samen om zo de mooiste dingen tot stand te brengen. Dat is hoe het systeem bedoeld is. Alle gedachten buiten die momenten, dat is alleen maar een overactief intellect dat eventjes niets te doen heeft en daarom problemen bedenkt.

Ben je niets concreets aan het doen maar draaien je gedachten op volle toeren, met negatieve emoties als gevolg? Dan is het misschien tijd om je gedachten eventjes niet zo serieus te nemen. Gedachten zijn namelijk geen probleem en hoef je niet serieus te nemen. Zodra je dat ziet wordt het leven een stuk leuker!

Wil je meer Makkelijke Relaties?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van Makkelijke relaties in de liefde gratis in je inbox!